Sygnał Pogotowie Gastronomiczne [PODSUMOWANIE]

Dwa miesiące temu, 15 marca, ruszyła społeczna inicjatywa Sygnał Pogotowie Gastronomiczne. Dlaczego Sygnał? Bo wystarczy krótki sygnał, by sztab ludzi ruszył z pomocą – czytamy na facebooku Sygnału.

Początkowo celem Sygnału było rozwożenie gotowych posiłków otrzymanych od restauracji, ale sytuacja bardzo dynamicznie się zmieniała i rosło zapotrzebowanie na posiłki. Dzięki uprzejmości Dang Liliana, Sygnał Pogotowie Gastronomiczne, z dniem 24 marca, uruchomił własną kuchnię. Historycznym, pierwszym daniem, jakie w dniu 26 marca opuściło kuchnię Sygnału, była pomidorówka.

Kuchnia Sygnału Pogotowia Gastronomicznego połączyła wiele cudownych osób, które w tym trudnym czasie zdecydowały się wspierać tych, którzy walczą o nasze życie. Dzięki 20 znakomitym kucharzom, na których czele stała Anna Archacka –  Siermińska dostarczono ponad 30.000 dwudaniowych posiłków. W akcję było zaangażowanych około 70 kierowców.  Kucharze z Sygnału Pogotowia Gastronomicznego gotowali każdego dnia, nie odpuścili nawet w święta wielkanocne. Dania, jakie wyjeżdżały z kuchni musiały smakować, a menu każdego dnia było inne.  W dniu 15 maja kuchnia zawiesiła swoją działalność. Wszystkie osoby zaangażowane w Sygnał były wolontariuszami.

Z kuchni Sygnału posiłki trafiały m.in. do Szpitala MSWiA, Szpitala Zakaźnego na Wolskiej, Narodowego Instytutu Onkologii, Centrum Zdrowia Dziecka, Szpitala Solec, Warszawski Szpital Dziecięcy, Pogotowia Ratunkowego Bielany, Pogotowia Ratunkowego  Śródmieście, Pogotowia Ratunkowego Ochota, Szpitala Św. Anny, Szpitala Bielańskiego, Szpitala Orłowskiego, Szpitala Św. Anny w Piasecznie.

Jako Stowarzyszenie Razem dla Białołęki mieliśmy przywilej zaangażowania się w tę akcję: poprzez szukanie Darczyńców produktów spożywczych niezbędnych do kuchni, przez pieczenie ciast i przez przekazanie cegiełki na zakup pojemników jednorazowych (850 sztuk).

  • Z wielką radością przedstawiam listę Firm, które pozytywnie odpowiedziały na potrzeby kuchni Sygnału:

Galeria Wypieków Lubaszka – przez 1 miesiąc każdego dnia dowoziła 50 bochenków chleba, łącznie 1200 bochenków,

Develey Polska Sp. z o.o. – dostarczyła paletę produktów takich jak: ketchupy, musztardy i inne sosy, o wadze około 500 kg,

Melvit S.A. – dostarczyła paletę produktów Trendy Lunch z orkiszem, makaronem vermicelli i suszonymi pomidorami, o wadze około 500 kg,

Smurfit Kappa – zakupiła różne produkty dla kuchni,

Galeria Północna – przekazała 400 butelek wody mineralnej.

W imieniu Stowarzyszenia Razem dla Białołęki oraz kuchni Sygnału Pogotowia Gastronomicznego, pragnę wyrazić ogromną wdzięczność i podziękowania wszystkim Darczyńcom, którzy zaufali i wsparli Sygnał Pogotowia Gastronomicznego. Serdecznie dziękuję.

Jako koordynatorka tej akcji, dodatkowo, zorganizowałam zbiórkę funduszy wśród swoich kolegów z Wydziału Operacji i Standardów Inwestycji (Realizacja Inwestycji Orange Polska), z których zostało zakupionych 1580 sztuk pojemników jednorazowych.

Jeszcze raz serdecznie dziękuję Wszystkim Firmom i osobom, które wsparły kuchnię Sygnału Pogotowia Gastronomicznego. Tak szeroki odzew uświadamia mi, że drzemie w nas szlachetność 💚 że jesteśmy w stanie zintegrować się i poświęcić się, by połączyć siły dla wspólnego dobra. Dziękuję Renacie Nastańskiej za ten telefon 🙂 Dziękuję też wszystkim Wolontariuszom za trud, a w szczególności dziękuję Annie Archackiej –  Siermińskiej.

Ewa Gajewska, koordynatorka akcji